Home > Private: Formidling > Vinkling og den røde tråd

Print Friendly, PDF & Email

Vinkling og den røde tråd

Vinkling er det fokus, du har valgt i din artikel, altså en problematisering af temaet. Vinklingen skal fremgå af din indledning og skal være den røde tråd i din artikel.

De tre genrer, vi arbejder med i skriftlig dansk, bygger alle på modtagerrettet kommunikation. Derfor er det vigtigt, at du i indledningen arbejder bevidst med at vække din modtagers interesse og klart formidler den vinkel, du har på temaet.

Nedenfor kan du se eksempler på, hvordan de samme tekster kan vinkles forskelligt. Alle eksempler er skrevet til den argumenterende artikel fra eksamenshæftet, maj 2010, som havde hverdagens samtaler som tema.

Hent opgaveformuleringen som pdf

Eksempel på en vinkling, der har temaet i fokus:

(…) Emma Gad skrev i 1918 bogen Takt og Tone, som skulle opdrage os alle til høflige medborgere. Her reflekterer hun blandt andet over samtalen og giver gode råd til, hvordan man fører en ordentlig én af slagsen.

Læs hele indledningen her: Hent som pdf

 

Eksempel på en vinkling, der har informationssamfundet i fokus:

(…) ”Var sammen med P – totalt nedern, r for grim – LOL (-: (-:”. Det var ordlyden af en sms, jeg modtog fra min veninde forleden, og man kan roligt sige, at den tegner et godt eksempel på moderne, højteknologisk kommunikation.

Læs hele indledningen her: Hent som pdf

 

Eksempel på vinkling, der har et danskfagligt fokus:

(…) Konen er i tøjkrise, og spørger sin mand efter den 7. kjole, hun har prøvet: ”Ser jeg tyk ud i denne her?” Manden svarer: ”Du har i hvert fald en flot kavalérgang…”. En hurtig kommunikationsanalyse af denne lille hverdagssamtale vil tydeliggøre, at manden bryder principperne for sandhed, klarhed og relevans. Til gengæld overholder han høflighedsprincippet om at være hensynsfuld og positiv.

Læs hele indledningen her: Hent som pdf

 

Ideer til din vinkling finder du både i hæfte 1 og hæfte 2. Når I i grupperne arbejder med fællesteksterne, er det derfor vigtigt at finde ud af, hvordan teksterne på forskellige måder belyser og giver viden om temaet. Teksterne lægger altså op til forskellige vinkler på det samme tema.