Home > Private: Virkemidler > Argumentatoriske virkemidler > 1. Appelformen påvirker

Print Friendly, PDF & Email

1. Appelformen påvirker

Hvad træner du?

Du træner at skærpe din bevidsthed om argumentatoriske virkemidler – her appelformer.

Hvordan gør du?

Læs nedenstående uddrag af Ulla Dahlerups tale. Hvilken appelform er dominerende i uddraget? – Og hvordan kommer den til udtryk?
Formulér 10-12 sammenhængende sætninger om argumentationsmåden, hvor du bringer citater som dokumentation for dine påstande.


Nå, så er vi her. Så er vi kommet så langt op ad bakken. Vi har alle sammen været igennem en ond tid i 1980´og 90´erne. Vi har alle sammen stridt os fremad i isnende stormvej, vi er blevet frakendt ære og værdighed i årtiers ophidsede og uforsonlige multietniske klima. Med hadefuld ord er vi blevet anklager for dit og dat. De stoppede vores ører fulde med ondt.  Hadet stod næsten stille som en mur omkring os i 1980-90`erne og kom fra de kulturradikale og venstrefløjen. Deres kulde, deres velplejede intolerance, deres mørke midt på dagen. De skabte et samfundsklima af verbal vold. I årtier har de sat deres hånlige ord fast på vores hjerter med sikkerhedsnåle. Vi kan se på hinandens ansigter, hvad kampen har kostet. Vi kan høre på hinandens historier, hvad kampen har kostet. Vi har betalt prisen for det, som vi troede på, var bedst at gøre for Danmark. Vi er gået den tunge vej, som vi måtte gå, fordi der ikke var andet at gøre.  ……… I sorte sværme kom hadet flyvende ligesom ravne. Dansk Folkeparti fik usigeligt hårde livsbetingelser, folk i og omkring partiet blev stemplet som undermennesker, isoleret, hånet og tillagt alverdens dårlige menneskelige egenskaber……. (af: Ulla Dahlerup: ”Tale til Dansk folkepartis årsmøde 2003”)


Hvad har du lært?

Hvad gør det ved din oplevelse af argumentationen, når der er en overvægt af én appelform?